Tulokset ja kokemukset

Home / Tulokset ja kokemukset

Tampereen ammattikorkeakoulun kaksi sairaanhoitajaopiskelijaa teki keväällä 2017 hoitotulosmittauksen Tampereen Avominnessä vuosina 2005-2017 hoidon käyneille potilaille. Kun tutkimus valmistuu, julkaisemme sen sivuillamme.

 


 

 

Kyselytutkimus

Tutkitutimme hoitotuloksemme marraskuussa 2007. Tutkimuksen toteutti kirjekyselynä yksityinen ja puolueeton yritystutkimustoimisto Focus Master Oy ja se lähetettiin kaikille hoitoon kirjautuneille potilaille. Kyselylomakkeisiin vastattiin anonyymisti.

 

Avominnessä oli toteutettu potilastoimintaa kyselyn ajankohtaan mennessä hieman yli kaksi vuotta. Tuloksien lisäksi koimme tärkeäksi saada kartoitettua ihmisten kokemuksia hoidosta. Kokemukset, elämälaadun muutos ja raitistumisprosentit ovat tärkeimmät mittarit joilla voimme tutkia yrityksemme toiminnan laatua. Vastausprosentti tutkimukseen oli 67%. Niistä potilaista, joiden hoidon aloittamisesta oli kulunut aikaa 12kk – 26kk oli raittiina 75%. Kun hoidon aloittamisesta oli kulunut aikaa 6kk – 12kk oli ilman retkahdusta selvinnyt 88% potilaista.

 

Edellä mainitut tulokset ovat avohoidossa maailmanluokan tuloksia, mutta selvää on myös se, että vastaamattomien joukossa on varmasti suuri osa retkahduksen kokeneita. Tulokset ovat silti erittäin hyviä, vaikka kaikki vastaamattomat olisivat retkahtaneet sillä perinteisessä suomalaisessa päihdehuollossa vuoden raittiuden saavuttaa monasti vain kaksi sadasta eli 2%. Avominnen aloittaessa toimintaansa v. 2005 oli hoitotulostavoitteemme n. 20% vuoden raittiudella mitattuna, joka sekin olisi ollut hyvä avohoitotulos. Aikoinaan asetettu tavoite on siis ylittynyt reilusti ja jatkossakin tulemme tekemään parhaamme, että teemme hyvää hoitotulosta ja vielä hyvillä mielin. Pyrimme tekemään uudet vaikuttavuusmittaukset vuonna 2016.

Otteita potilaiden vastauksista, kun heiltä kysyttiin millaisia kokemuksia heillä on hoidosta:

”On ollut pelkästään hyviä kokemuksia. On hyvä, kun saa puhua asiat, jotka mieltä painaa. Saan jatkuvasti tietoa sairaudesta ja huomaan, että jokaisella on jotakuinkin samanlainen juovan ajan historia.”

 

”Tieto auttoi ymmärtämään mitä alkoholismi on ja mihin se johtaa, jos juomista ei lopeta.”

 

”Avominne on ollut minulle sama asia kuin viimeinen oljenkorsi hukkuvalle. Jo hoitokeskustelu oli suuri helpotus. Hoitajan rautainen ammattitaito ja psykologinen osaaminen takaavat positiiviset tulokset.”

 

”Kokemukset pelkästään hyviä. Jos joskus tuntui tylsältä lähteä jatkohoitoon niin aina pois lähtiessä oli tosi hyvä mieli. Omat jutut ja touhut hävetti, mutten silti tuntenut itseäni huonoksi ihmiseksi, koska ymmärsin olevani sairas.”

 

”Minun kokemukseni hoidosta ovat hyviä. Minulle opetettiin ohjelma yksinkertaisesti ja tuetusti askel kerrallaan. Tärkeätä oli myös läheisten mukaan otto.”

 

”Heti hoidon alettua pääsin eroon ahdistuksesta, joka oli mahtava asia. Loistava terapeutti joka ei kaunistele asioita ja antaa mahtavat avaimet toipumiseen. Hoidon intensiivisyys alussa oli tärkeätä.”
”Erittäin hyvät kokemukset. Olen saanut elämäni takaisin. Pystyn suunnittelemaan tulevaisuuttani ilman pelkoa. Vaikeina hetkinä osaan suhtautua asiaan tyyneydellä ja tiedän mitä pitää tehdä.”

 

”Minulle oli tärkeää aistia, että terapeutti tietää omakohtaisesti mistä puhuu ja osaa analysoida alkoholismin osuvasti ja yksilökohtaisesti.”

 

”Kokemukset pelkästään hyviä. Muihin hoitomenetelmiin verrattuna mullistava.”

 

”Hoito on järjestelmällistä, kannustavaa ja tietoa antavaa”

 

”Hoito etenee hyvässä järjestyksessä, huonoja kokemuksia ei ole.”

 

”Paras mahdollinen hoito, en vaan ollut valmis vielä!”

 

”Terapeutti panetui asiaan koko sydämellään ja vaati myös meiltä täydellistä sitoutumista. Terapeutin pitää olla juuri sellainen; ehdoton, mutta myös tukea antava. Asiat puhutaan niiden oikeilla nimillä, ei hyssytellä eikä voivotella ja kaikista asioista voi avoimesti jutella.”

 

Otteita vastauksista kysymykseen elämänlaadun muutoksesta hoidon jälkeen:

 

”Olen saanut lisää itsevarmuutta, ymmärrän, että elämä ilman viinaa on ainoa oikea ratkaisu. Tuskin olisin muualla saanut elämääni tolpilleen. Minun ei tarvitse enää hävetä itseäni ja tekemisiäni perheen tai kavereiden edessä eikä minun tarvitse enää valehdella. Elän päivän kerrallaan kokien kaikki elämän vaikeudet ja hienoudet ”raakana”. Se tunne on monta kertaa parempi kuin hiippaileminen pää sekaisin.”

 

”Elämänlaatu on kohentunut. Minulla ei ole vaan korkki kiinni vaan olen raitistunut myös tunne-elämältäni.”

 

”Katkeruus ja viha ovat vaihtuneet kiitollisuuteen, arvostan itseäni ja muita ihmisiä”

 

”Elän nykyään rehellistä ja avointa elämää. Kulissit on kaadettu ja näytelmät näytelty.”

 

”Minulla on toimintamalleja ongelmatilanteisiin ja työkaluja arjen sujumiseen, elän päivän kerrallaan rauhallista elämää tyynenä.”

 

”Elämä muuttunut täysin! Ei enää krapuloita/ morkkiksia, ei ahdistusta. Pystyn nauttimaan elämästä täysillä niin vapaa-aikana kuin töissäkin.”

 

”Tiedostan nyt paremmin sairauteni vakavuuden.”

 

”Läsnäolo elämässä ja mielenkiinto ympärillä olevia asioita kohtaan on palannut”

 

”Elämänlaatu on parantunut merkittävästi”

 

”Elämä muuttunut täysin. Elämänhallinta omissa käsissä.”
”Elämä alkaa tuntua ihanalta”

 

”Pelko on pois. Ei tarvitse koko ajan miettiä mitä on tullut puhuttua kellekkin. Kotona perheessä ollaan nykyään läsnä, ei henkisesti erillään.”

 

”Olen ollut energisempi, keskittymiskyky on ollut parempi ja olen kiinnostuneempi kanssaihmisten asioista.”

 

”Elämäni on muuttunut valtavasti myönteiseen suuntaan. Minä voin nyt hyvin. Jokaisesta päivästä olen kiitollinen.”

 

”Muuttunut täysin. Ei tarvitse miettiä onko viinaa, voiko lähteä autolla, ei krapulaa, saa aikaiseksi ja nauttii olosta = elämästä. Paras juttu koulun loppumisen jälkeen.”

 

”Elämäni muuttui täydellisesti kaikin puolin ja nyt elämä on elämisen arvoista!”

 

”Päänsärky on kadonnut, heh heh! Elämä on ihanaa. Itsetunto on palautunut, ei pelkoa, ei stressiä, hyvä ja helpottunut olo. Itsevarmuus, luottamus omaan itseen palautunut ja läheisten kanssa hyvät välit.”

 

”Rauhallisuutta on tullut ja hengellisyys astunut elämään. Nautin jokaisesta hetkestä ja jatkan itseni hoitamista. Lapset ovat tulleet lähemmäksi.”