Peliriippuvuus

Home / Riippuvuussairaudet / Peliriippuvuus

Peliriippuvuudesta Avominnen hoito-ohjelman kautta toipunut Tuija kertoo kokemuksiaan:

 

Avominneen tuloni oli minulle elämäni paras asia. Jo ensimmäisestä soitosta Mikalle, minulle tuli tunne, että nyt on ihmisiä vastassa jotka tietävät hätäni ja avuntarpeeni. Infotilaisuus antoi minulle niin paljon tietoa peliriippuvuudesta sairautena, joka vahvisti vain haluani saada apua, ymmärsin vihdoin mikä minulla on!  Hoitoon pääsi lähes heti, mikä oli tarkeää, tunsin että minua myös halutaan auttaa.

 

Avominne on ensimmäinen paikka, missä hoito on kokonaisvaltaista, niin minun hoidon suhteen, kuin myös se, että ymmärretään ottaa läheiset mukaan saman hoidon piiriin. Henkilökunta tietää mistä puhun ja mitä käyn läpi. Tämä on ollut yksi isoimpia asioita minulle! Henkilökunta ohjasi minua oikeaan suuntaan, kuitenkin niin ettei sitä valtavaa työtä tehty puolestani, vaan sain vihdoin ottaa vastuun itse itsestäni ja toipumisestani ohjelman ja ryhmän tuella.
Ryhmän tuki on myös ollut tärkeää, kertaakaan en ole tuntenut olevani enää yksin asiani kanssa sen jälkeen kun astuin Avominnen ovista sisään!
Voisin kirjoittaa vaikka kuinka pitkän pätkän tähän siitä, kuinka ohjelma on muuttanut elämäni, mutta tyydyn toteamaan että Avominnen tarjoama hoito on ensiluokkaista, se toimii kun me toimimme! 😉
Ainoa asia, johon toivon kiinnitettävän huomiota on se, että peliriippuvuus sairautena saisi vielä enemmän näkyvyyttä, joka tavoittaisi useamman saman sairauden kanssa kamppailevan toimivan hoidon luokse!
Kiitos kun sain elämäni takaisin ja pystyn taas hengittämään!
Tuija Peliriippuvainen

 

Suomessa on arvioitu olevan noin 110 000 rahapeliriippuvaista ja suomalaiset pelaavat rahapelejä eniten Euroopassa suhteutettuna asukaslukuun. Suosituimmat pelimuodot ovat lotto, raha-automaatit ja raaputusarvat. Rahapelien tarjonta on viime vuosien aikana laajentunut erilaisten internetpelien ja älypuhelimien lisääntymisen myötä. Pelien yhä helpomman saatavuuden myötä myös peliriippuvaisten määrä on noussut.

 

On line

Peliriippuvuus toiminnallinen riippuvuus, jossa riippuvainen kokee voimakasta halua tai pakonomaista tarvetta pelaamiseen. Edetessään riippuvuus aiheuttaa monenlaisia vakavia sosiaalisia, fyysisiä, psyykkisiä ja hengellisiä oireita aina talouden romahtamisesta itsetuhoajatuksiin. Riippuvaisen ajatusmaailmaa hallitsevat pelaamiseen liittyvät mielikuvat ja koko elämä alkaa pyöriä pelaamisen ympärillä. Mielihyvä pelaamiseen katoaa ja riippuvainen voi pitkään ajatella, että hän voi korjata tilanteen ja saada hävityn rahan takaisin. Hän ei kykene lopettamaan pelaamista, vaikka siitä seuraa yhä pahenevia ongelmia, salailua, häpeää, riitoja, velkoja jne.

 

 

Sen vuoksi riippuvainen pyrkii usein salaamaan riippuvuutensa ja siitä aiheutuneet haitat.

 

Peliriippuvuus on määritelty kahdessa kansainvälisessä tautiluokituksessa, ICD-10 ja DSM-IV. Jälkimmäinen kuvaa peliriippuvuuden kriteerit seuraavasti;

 

Jatkuva ja uusiutuva uhkapelikäyttäytyminen, joka ilmenee vähintään viidellä seuraavista tavoista:

  1. Henkilöllä on voimakas kiinnostus pelaamiseen (esim. voimakas halu kokea aiemmat pelitapahtumat uudelleen, seuraavan pelin tai pelirahojen hankinnan suunnittelu).
  2. Henkilön on pelattava jatkuvasti suuremmilla rahasummilla saadakseen haluamansa jännityksen.
  3. Toistuvia epäonnistuneita yrityksiä kontrolloida tai vähentää pelaamista tai lopettaa se.
  4. Pelaamisen vähentäminen tai lopettaminen aiheuttaa levottomuutta tai ärtyisyyttä.
  5. Henkilö pelaa paetakseen ongelmia tai helpottaakseen mielialaa (esim. ahdistuneisuutta, masentuneisuutta, syyllisyyttä tai avuttomuutta)
  6. Hävittyään rahaa henkilö palaa pian takaisin pelaamaan ”tasoittaakseen” tappion.
  7. Henkilö valehtelee perheelle, terapeutille tai muille salatakseen pelaamisen aiheuttamien rahallisten menetysten määrän.
  8. Rikollinen toiminta, kuten petos, väärennys tai kavallus, pelaamisen rahoittamiseksi.
  9. Henkilö on vaarantanut tai menettänyt tärkeän ihmissuhteen, työpaikan tai mahdollisuuden pelaamisen takia.
  10. Henkilö tukeutuu muihin selvitäkseen pelaamisen aiheuttamasta taloudellisesta ahdingosta.

 

Peliriippuvuus on vakava sairaus, josta on mahdollista kuitenkin toipua. Hoidon tarkoitus on parantaa yksilön elämänlaatua ja auttaa selviämään addiktiosta ryhmäterapian avulla.